ZEVEN JAAR OVER ME OUWEHOEREN . . .

Die Mongool was dus bij die lezing over de Heilige Maagd Maria in fresco’s, iconen en vele schilderijen eergisteren, op maandagavond 28 september 2015 en zij viel hierbij over vele, ZEER vele en nog meer struikelblokken.
De Weledelgeleerde Heer drs. Jean Hubert van Tongeren: „Zij was onbevlekt ontvangen de moeder van god, als punt 1. Punt 2. Na de geboorte van Jezus Christus was zij nog altijd maagd en voor eeuwig geheel-en-al onbevlekt maagdelijk, want de deur achter haar stond op ’n kiertje.“ Nee, niet helemaal wagenwijd! Hou op zeg! Punt 2. „Haar hele verdere leven was de moeder van God volkomen onbevelkt en „duidelijk“ voor eeuwig maagd gebleven.“
Frietje: „En . . . , Christus kwam zonder keizersnee op deze wereld?“ De hele tent brullen en gieren van ‚t lachen . . .
De Weledelgeleerde Heer drs. Jean Hubert van Tongeren: „Toen Maria stierf ging zij onbevlekt en zonder zonden onmiddellijk naar de hemel en daar zit zij nog steeds naast de Heilige Drie Eenheid.“ Als bewijs kwam hij met tientallen Griekse, vooral vele Byzantijnse, vroeg gotische en nog meer Vlaamse primitieven, zalig zijn de onwetende van geest, want aan hen behoort het Koninkrijk der Hemelen . . . , ja . . .
„Hadden ze in de Middeleeuwen niet iets gezelligers geschilder?,“ vroeg die Mongool en dacht daarbij aan Mesdag of wat fruit, maar hij vond die Vlaamse Primitieven juist ontzettend gezellig en die Mongool was weer uit geouwehoerd. Door alle conciliën, die er door de eeuwen zijn geweest, was zij onmiddellijk Dé Heiligste der Aller Heiligsten, want ook haar moeder Anna was onbevlekt ontvangen en haar grootmoeder, dus de moeder van Anna . . . Kortom: de hele stam David, want uit dat huis kwamen ze en alles wat daar nog voor zat: volkomen onbevlekt ontvangen en geheel en al Heilig tot in alle eeuwigheid, amen! Alle pausen die er door alle eeuwen waren, drukten het door onze strot en als je het niet geloofde ging je kop er af.
Je kan het zo gek niet bedenken, dacht deze MONGOOL of die wijven hier beneden vinden wel iets, om de algehele tent af te zeiken, door de stront te trekken en toen had, dat Pieremegoggel ook nog wat, en die Ouwe Gratenkut met haar verwaande kak ook nog iets, die Bollewangenhapsnoet ging meteen over haar nek en toen moest dat Piemelmuisje zich ook nog even laten gelden. Kortom . . . , ouwerwets gezellig!
Op ’n gegeven moment vroeg de Weledelgeleerde Heer drs. Jean Hubert van Tongeren aan die Mongool hoe zij het deed . . . Die Mongool is aan het roeiepoetsen bij de handewerkersvriendekring, maar ze zei niets, want ze bleef toch ’n beetje damen . . . , hè . . . , ja . . .
Voor die Mongool gisteravond naar bed ging, bedacht zij nog twee dingen . . ., ‚Stay out of the kitchen if you cannot stand the heat!‘
„Hier leit Vondel zonder rouw
Hy is gestorven van de kouw.“

Yvonne!!!!!!!!!!! Dit moet ’n essay’tje voorstellen, lijkt ‚t een beetje? Elfriede, woensdag 30 september 2015.

Ein Gedanke zu “ZEVEN JAAR OVER ME OUWEHOEREN . . .

  1. Me eerste gedachte: Zijner Heiligheid de Maagd Maria, contra ‚t gewone geteisem waar de realiteit niet eens is te beschrijven. Ik zelf kan nergens over mee praten, omdat ik nog nooit iets heb gebaard, maar weet wel, dat je van geluk kan spreken, wanneer je het overleefd . . . Bij nader inzien is het toch het beste, om heel erg jong kinderen te krijgen . . . , want het is géén sprookje . . . Ik heb bijvoorbeeld nooit aan mijn zuster gevraagd: „Hoeveel hechtingen had je? Had je ’n ruggenprik gekregen, om de pijn wat terug te dringen? Hoe kwam het, dat Mara’tje gehaald moest worden? Waarom had je zwangerschapvergiftiging?“ Betty: „Ik was gewoon nog te jong.“ In het verleden dachten ze daar heel anders over en was je blij wanneer je de veertig haalde . . . En, dan heb ik het nog niet eens over al die epidemieën, die er toen heersten . . . Elfriede, zaterdag 3 oktober 2015, 15.30 uur . . .

    Gefällt mir

www.friedabblog.wordpress.com Leave a Reply

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s