Pizzakerst

„New pingback waiting approval on friedabblog,“ en ik maar wachten, want mevrouw schrijft voor de Weledelgeleerde Heer drs. Jean Hubert van Tongeren, dus moet iedereen even komen snuffelen aan me kerststol met amandelspijs: Je kan alle ingrediënten dubbel doen, hoor . . .  Die stol kan je twee à drie dagen van te voren al maken, des te lekkerder hij wordt, ook toetjes en nagerechten voor de Kerst en soep pleur je gewoon op tafel uit een pakje . . . Ondertussen is m’n favoriete kerstprogramma al volop begonnen . . .  Pizzakerst!

Dus, maandag jl. had me stol al klaar moeten zijn, zodat ik morgen Zijne Heiligheid van z’n sokkel kon flikkeren: de Heer Cees Holtkamp! De vijf sterren patissier . . . , op de Keizersgracht 218b, om 20.00 uur …  Ja, in het Frans op de Keizersgracht is één petitfour’tje toch al gauw 5,00 euro . . . , naar wij dachten. Hij zit op de Vijzelgracht 15, terwijl ik aan mijn patissier uit mijn jeugd dacht op de Ferdinand Bolstraat. Nu, tijdens de Metrobouw is de Ferdinand Bolstraat vanaf de Ceintuurbaan een grote nieges; alleen die bruine kroegjes houden stand. Hoe zou dat nou komen, hè . . . 

Morgen ga ik even kijken: Ik mag niks hebben, want als je alleen al december zeg, is mevrouw al vijf kilo aangekomen en sterker nog: Die vijf kilo van 2014 zit er nog aan . . .

Dat Duitse recept voor de ‚Weihnachtsstollen mit Mandel-Kirschfüllung‘ is veelste heftig!!! Alleen al in het deeg zit ’n half pond roomboter en naar de suiker er-in-en-er-op heb ik niet eens gekeken. Wanneer de stol warm uit de oven komt, doe je er gesmolten roomboter overheen totdat hij niks meer opneemt, want de poedersuiker moet erop blijven plakken. Wil je een hele grote jongen maken met ’n pond amandelspijs, waarin je gekarameliseerde stukjes kers en Kirschlikeur verwerkt . . .  Dan bak je hem langer dan ’n uur, tachtig minuten, dacht ik . . .  Ik zelf bak niet zo vaak, dus . . .  Ja, heel Holland wel, dat weet ik . . .   Maar, je kan ook kleine stolletjes, zonder amandelspijs maken of twee flinke, potige jongens, desnoods drie . . . , uiteraard met spijs, hè! Waar benne we mee bezig? Om die rozijnen en krenten ’n nachtje in de rum te laten wellen, leek mij ook al voldoende, want Yvonne lust wel een broodje zonder amandelspijs. Wat voor meel nemen we? Cakemeel dacht ik = 350 gram bloem. Dus geen pannenkoeken of poffertjes bloem . . .  En broodmeel: tarwebloem? Moet ik vanavond aan die Cees Holtkamp vragen: „Meneer! Mag ik effe? Ja . . . , u heb effe?“ Was meer dan ’n half uur te vroeg, want dan kan ik ook eventjes aan de bak, hè . . .  „Als ‚t kan, hoor?,“ Komt dat Kutwijf weer angekakt in deze trieste, keiharde, ruwe, boose en koude wereld. „Ik wilde wat vragen?“ Jezus! Wat is ze weer lastig, zeg . . . Zij krijgt meteen de hele hengstenclub over zich heen, alleen Cees had alle geduld van de wereld en alle dames vonden hem een leuke man. „Met wat voor meel bak je brood of ’n kerststol? Ik wil zelf ’n kerststol bakken.“ Ik begrijp ‚t, hij wil ze liever zelf verkopen. Heb dat zeikwijf weer wat: „Hoeveel kost bij u een kerststol? Enneu . . . , euh . . . Ik . . . , wil echt niet lastig zijn . . .  Maar . . . , als ik u eventjes mag vragen? Wanneer heeft u kerststollen in de voor verkoop?“ De Heer Cees Holtkamp! „Als u dat wilt, bak ik er eentje voor u in mei. Wij verkopen al eind februari ook Paasbroden met amandelspijs.“ Mevrouw: „Wat kost dat?“ Hij had al géén aandacht meer voor me en dacht: Ga zelf maar kijken . . .De Kerststol met amandelspijs, als voorproefje is één flinke jongen in 20 porties. Bak hem op 22 december, want na een of twee dagen rijpen is de kerststol op zijn lekkerst: Men neme . . . 350 gram patentbloem  /  1 flinke theelepel koekkruiden  /  3 eetlepels basterdsuiker  /  1 citroen  /  1 zakje gedroogde gist (7 gram)  /  2 eieren  /  125 gram roomboter, gesmolten  / 150 ml lauwwarme melk  /  2 eetlepels of ’n flinke scheut bruine rum  /  300 gram amandelspijs – je kan het schrappen – anders neem je 150 gram en dan heb je nog iets over voor de volgende ronde  /  2 ons rozijnen  /  150 gram krenten  /  50 gram gepelde amandelen grof gehakt  /  50 gram oranjesnippers en/of sukade, fijngesneden – ik heb stemgember gekocht  /  bloem om te bestuiven. Verder: schone theedoek voor het rijzen van het deeg, bakpapier, plantenspuit . . .  Moet lukken! Moet ik de bereiding beschrijven? We maken het deeg van de bloem in een ruime schaal, om goed te kunnen kneden. Dus: meel, zout (hoeft niet, als het al in de roomboter zit, dacht ik), koekkruiden, basterdsuiker en citroen rasp en gist door de bloem roeren, kuiltje maken en daarin flikkeren: 1 ei, 75 gram gesmolten boter, melk en rum, dit plakkerige deeg netzo lang kneden en los trekken, dubbel vouwen en los rukken tot het soepel is en niet meer aan de handen blijft plakken. Vochtige theedoek er overheen leggen en in de oven op de aller laagste stand laten rijzen: 50 à 60 minuten.

In een diep bord ander ei met de amandelspijs en ‚t sap van ’n halfe uitgeperste citroensap met een vork loskloppen. Je kan er ook rum bij doen en citroensap weg laten. Maar mij lijkt dat zoet-met-zuur wel spannend . . .  Opnieuw je werkplek bestuiven met bloem, daarop het gerezen deeg plat drukken en in het midden de rozijnen, krenten, amandelen, oranjesnippers en sukade ( ik heb gember gekocht, vond Monique beter) leggen en door het deeg kneden. Alles tot een ovale lap vormen en aan de lange kant wat uit rollen. Amandelspijs tot een dildo vormen en bij de dikke helft leggen en dan alles vouwen en dicht rollen. De stol op een bakplaat weer in de oven 50 à 60 minuten laten rijzen . . . Hierna de oven voor verwarmen op 200 graden celcius en de bovenkant van de stol met de resterende gesmolten boter bestrijken en bestuiven met water. De Kerstol in 40 minuten bakken, de oven uitzetten en de stol nog wat na laten bruinen vijf à tien minuten. Voor het opdienen of aan snijden met poeder suiker bestuiven . . .

Zalig Kerstmis en gelukkig 2016 van Friet!

Elfriede, woensdag 18 november 2015, 15.00 uur . . .

www.friedabblog.wordpress.com Leave a Reply

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s