Ten tijden van . . .

VOOR: dé Weledelgeleerde Heer drs. Jean Hubert van Tongeren en dan citeer ik ‚DE MIDDELEEUWEN VAN VROEGER EN VAN NU‘, door Louis Paul Boon, om ‚t plaatje geheel en al compleet te maken, want na ‚MOORGROBBEN‘ van Theun de Vries lees ik zijn ‚HET GEUZENBOEK‘, daarna ‚PIETER BRUEGEL‘ van Felix Timmermans. Friet, dinsdag 12 januari 2016 . . .  

Dit is van de vos reinaerde en den wolf isengrimus, die tot ons komen al uit de donkere en beboste tijd van de middeleeuwen, waarin de graafschappen woest en uitgestrekt waren, en de kathedralen met hun stenen kantwerk en hun spuigaten naar de hemel gingen reiken, waarin de kasteelheren katholiek waren – gelijk zij nu nog steeds katholiek zijn, of iets anders, of iets heel tegenovergesteld maar toch nog altijd hetzelfde – en zij van hun roof-kruisvaarten terugkeerden, gedoopt zijnde ter heilige mis togen en ten onzenhere gingen – gelijk zij nu nog steeds ten onzenhere gaan, of tot marx of tot hitler of tot de kloten van de hond – maar ongestraft de hofstedekens konden platbranden, ‚op de koe en de spaarzame centjes neerstrijkend gelijk gieren, en op de vrouwen zich werpend gelijk dole stieren‘. O dat was mij de heerlijke tijd waarin de feodale heren niet eens hun naam konden schrijven, maar in hun versterkte kastelen en kloosters valputten en folterkelders hadden, en een nar, en minnezangers die in verzen de daden hunner heren verheerlijkten . . .  o dat was mij eveneens de tijd waarin ge geen 5 stappen kont doen of ge liept tegen een abdij binnen wier muren men vrat en dronk om bij te barsten, en waar men om de tijd dood te krijgen in dikke boeken het leven van de heilige bimbombarus beschreef en met veelkleurige prenten versierde . . .  en waarin de vette paap ofte meneer pastoor u verplichten kon van op bedevaart te trekken naar dingen-in-spanje – gelijk men u nu op bedevaart kan sturen naar concentratiekampen, cayënne of naar Siberië of naar merxplas, of op de elektrische stoel – op uw barrevoetse voeten en met een zotskap over uw kop, om dan in het terugkeren te moeten constateren, o schone taal van reinaerde,  dat hi  mijn wijf hevet verhoert ende mine kindre so mesvoert, dat hise besekede daer si laghen, datter twee noint nemeer ne saghen ende si worden staerblent . . .  en waarin men elkander met vrome latijnse spreuken en wijwater overkwispelde, maar u op de brandstapel bracht als ge bij  vergissing beweerdet dat de wereld rond de zon draaide. En tevens was het de tijd waarin de dorpers ende dooren nog waren gelijk breughel hen met een glimp gezien en geschilderd heeft: dom en arm en lelijk en mager van te vasten en te bidden, en 1 dag op het jaar met trippenkermis zich te overeten en zat te zuipen, maar al de andere dagen van het jaar-onzes-heren-zoveel vol schrik te leven van kledder en spoken en dwaallichten . . .  terwijl er geen andere kleddens waren dan deze uit de kloosters en de kastelen, en geen andere spoken dan pest en hongersnood en pokken die hen wegmaaiden gelijk strontvliegen, en geen ander dwaallicht dan dat der droevigste onwetendheid.“ Louis Paul Boon, 1955

Het is 16.30 uur, ik wilde twee pizza margherita maken met champignons, dus gaat ik nou effe naar Drik . . .  Morgen vertel ik wat Louis Paul voor ’n jongen was: 1912 -1979 . . .  Veelste jong gestorven . . . , ik leef nog en ben al vier à vijf jaar ouder, dus doet ik ‚t zó slecht nog niet . . .  Elfriede, dinsdag – van avond ben ik niet in Noord. Ik ben nog niet klaar met Jeroen en Pietertje, sterker nog: was nog in Rembrandt blijven steken . . .  Volgens Dick Weeda was ik zó achterlijk, om die antieke roman, uit 1931 van Theun de Vries te lezen, over Rembrandt . . .  Kutwijf moet toch ergens beginnen, Lul de Behanger!!! Waar bemoeit hij zich mee . . .  „Blijf je nog lid?,“ wilde de Weledelgeleerde Heer drs. Jean Hubert van Tongeren weten . . .  Als ik me lidmaatsgeld betaald heb, vertel ik ‚t u. René zei, dat ‚t automatisch ging. Ik krijg wel ’n mailtje, dat ‚t niet automatisch afgeboekt kan worden . . .  Weet ik veel . . .  Trut loopt natuurlijk weer te klojen op internet: ZEKER WETEN!!!

www.friedabblog.wordpress.com Leave a Reply

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s