Spinoza

Spinoza met zijn Ethica vanaf 3 oktober t/m 14 november, zeven lezingen van dr. J. Scheren in ‚t Amsterdam Cultureel-Historische Vereniging en mevrouw laat ‚t helemaal afweten . . .  Stel je voor ze doet haar mond open: KRANKZINNIG!!! KNETTERGEK!!! VOLKOMEN GESTOORD!!! INPAKKEN & WEG WEZEN!!!  Deze maand mei maakt zij een einde aan een ongezonde symbiose . . .  – Hé! Hallootje!!! Is dit ’n geile zin of is dit géén geile zin, hè …  Wat nauw? Had ik meteen hun kankerharsessen helemaal in elkaar moeten trappen? Zij komen onmiddellijk en meteen naar mijn toe, nog voor ‚t instinkertje, binnenkomertje . . . , of wat dan ook! Ik zit rustig helemaal achteraan . . . , zie je ‚t voor je? Dat is al psychisch, zovan: WEG JIJ GORE TRUT!!!  Wat zei ik??? Zei ik iets???  Ik zat rustig helemaal achteraan en opzij aan ’n tafeltje, komen ze zenuwachtig naar me toe . . .   „WE ZIJN WEL RUSTIG, HÈ?“& „WE DIMMEN WEL, HÈ?“ &  „ER ZIJN HIER NOG MEER MENSEN! NEE, ZE KOMEN NIET VOOR JOUW, BEK DICHT!!!“ En deze vooral: „IK GA HIER ACHTERAAN ZITTEN, KAN IK GOED OP JE LETTEN!!! ZODRA JE JE BEK OPEN DOET KAN IK DE BEUK ER METEEN IN RAMMEN!!!“  Dat waren de Lulletjes Rozenwater van de Amsterdam Cultureel-Historische Vereniging die even moesten laten voelen dat ze ’n paaltje uit hun broeken lieten hangen. Ja, mevrouw was er heel erg van onder de indruk . . . , want die paal stond geheid niet eens boven water, hè . . .  Voor die andere nerveuze, lijpe druiloren . . . , makke meloetentoeten van de Amsterdam Cultureel-Historische Vereniging: In de letterkundig jargon noem je dat metaforen en die krijgen die makke meloetentoeten & nerveuze, lijpe druiloren en alle Lulletjes Rozenwater helemaal gratis van me, om jullie stinkende reten me af te vegen. 

Baruch Spinoza leefde van 1632 tot 21 februari 1677, stierf aan longtuberculose in alle eenzaamheid, dat was zo’n langzaam, slepende ziekte met veel pijnlijk hoesten, stel ik me zo voor, zonder medicijnen die de pijn van zijn gekwelde longen, enigzins konden verlichten . . .  Er was géén vrouw, buurvrouw, vriendin of vriend die voor hem zorgde, hem verwende met hete melk, met wat honing en ’n scheutje rum, zodat hij wat kon slapen . . .  Er was toen helemaal géén zorg voor wie en wat dan ook. Je werd in het Pesthuis gepleurd, als ze last van je hadden: zo ging dat in de tijd van Spinoza … , mantelzorg? Waar heb je ‚t over: Laat lekker stinkend verrotten, als wij er maar geen last van hebben en de mensen die er ‚t geld voor hadden, bouwden hun buitens aan de Vecht. Niemand, die ooit iets voor Spinoza kookte, ’n kippetje plukte voor wat kippensoep, want in die tijd kocht je ’n levende kip op de veemarkt, groenten vers van het land bij de boer, er waren nog geen patatjes … , géén wc’s met stromend water, je kon je niet douchen en voor de was had je dan ’n wasvrouw en waar je dan maar mee trouwde. Spinoza hoefde dat niet, omdat hij helemaal nergens voor de dag hoefde te komen en helemaal niet in de Sjoel of de kerk . . .  Alleen die ellende al in de waskeuken . . .  Ik moet er niet aan denken! 

„Ik spreek vanuit de verte tot jullie,“ schreef hij aan zijn weinige vrienden, „tot jullie die er ver van zijn . . . “ B. Spinoza

Dit moet die doctor J. Scheren maar goed uitleggen aan die ( … ), van de Amsterdam Cultureel-Historische Vereniging, want ik blog ook vanuit de verte en iedereen veegt zijn reet er mee af. Wat dat aangaat verkeer ik in uitstekend gezelschap, omdat ze blijven pissen . . . , zowel tegen mij aan en vanaf 1645 tegen Spinoza aan: Hij kon niets goed doen en ze zagen ook hem liever gaan dan komen . . .  Klootjesvolk, hè …  Zelfs na zijn dood, tot op de dag van heden blijft en bleef hij ’n ketter.

Tegen René zei ik: „Maggie nog blij wezen, dat hij ’n Jood was . . . , in de katholieke kerk hadden ze hem allang onderste boven opgehangen . . .“ Ik kan er géén foto’s bij doen, omdat ik nog niet in ‚t Spinozahuis te Rijnsburg in Zuid-Holland was . . .  Het adres is: Spinozalaan 29, telefoon: 01718 – 29209. Openingstijden: maandag t/m vrijdag 10.00 – 12.00 uur en 14.00 – 16.00 uur en de toegangsprijs bedraagt ’n kwartje.  Je gaat dan naar Google en tipt in: maps Rijnsburg of Spinoza . . .  Oké . . . , en veel plezier in Noord! Ik begon er ook met heel, veel enthousiaisme, maar je wordt er in de zeik genomen waar je zelf bij staat . . .  Ik ben géén psycholoog, dus kan ik het niet verklaren, maar ik denk . . . , dat ze niet kunnen hebben dat een vrouw ‚t naar haar zin ergens heeft . . . , haar geluk en blijdschap is kwetsend voor hun deprimerende en sacherijnige treiters . . . , pisnijdig zijn die ;makke meloetenmetoeten, lijpedruiloren en Lulletjes Rozenwater vooral, als ze zelf niet in de belangstelling staat: „Rustig, hè!?!  DE MENSEN KOMEN NIET VOOR JOUW!?!,“  moest er aldoor goed in worden geheid . . .  PISNICHTEN!!!  „En waarom heet ‚t een Pisnicht?,“ vroeg die lepetroep van de Amsterdam Cultureel-Historische Veringing. Omdat die Nichten hem alleen maar gebruiken, om tegen mij en Spinoza aan te pissen . . .    

Elfriede stopt ermee, want die haat van die tèringlijers of ‚t nu wijven of mannen zijn . . . , zij leeft ermee tot aan ‚t gaatje . . .

Wat denk je? Ze belde me op! Ik moet op me blogs vooral me grote bek houden!!! Niet te geloven! Stelletje Mietjes!

Elfriede, zondag 15 mei 2016

www.friedabblog.wordpress.com Leave a Reply

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s