Poes Minetje telefoneert

„Spreek ik met poes Mies? Hallo … 

Ja Mies, je spreekt met nicht Minetje,

Ik dacht vandaag: Kom! dacht ik zo, 

ik bel eens op. Hoe gaat het met je?“  Van Annie M.G. Schmidt en dit gaat nog verder …

Op de Kop van Jut, vrijdag 9 september 2016

Hoy lieve Bindi Lynn . . . , tante Friet vond het heel erg gezellig op je verjaardag en wil graag literatuur met je lezen. Vertel je jouw jufvrouw of meester op school, dat je gedichtjes leest van Annie M.G. Schmidt, dan zoeken we ’n leukie uit en dan mag je dat voordragen in de klas. Durf je dat? Een klein versje kan je wel uit je hoofd leren, maar als alle kinderen naar je kijken, mag je niets vergeten . . .  Vraag maar aan mamma of tante Friet mag komen voorlezen aan Lotus en jij kan zelf ook iets uit Jip en Janneke voorlezen . . ., dan gaat mamma even boodschappen doen. Kan je me al ’n é-mailtje sturen? 

Dag meisje!

Hoy Kel! Goh, die Bindi en ik heb nog meer in huis van Annie, ze leefde van 1911 tot 1995, dus is ze al eenentwintig jaar dood, alsof het gisteren was . . .  De tijd gaat zo vlug, daar moet je maar niet aan denken. Annie schreef dus kinderboeken, gedichten, liedjes, teksten voor musicals, radio- en televisieseries en columns. Zij kreeg in 1965, ze was toen 54 jaar jong, als eerste de Staatsprijs voor kinder- en jeugdliteratuur, wat nu de Theo Thijssenprijs is, in 1987 de Constantijn Huygenprijs voor haar hele oeuvre en ’n jaar later in 1988 de Hans Christian Andersenprijs, dus de allerhoogste internationale bekroning voor kinderboeken.  Ja . . . , vroeger speelde ik als kind veel op straat, was amper thuis. Ik wandelde als meisje van negen met Asta, de bokser van de buren en op ’n gegeven moment kwam hij me van school af halen . . .  Echt waar!

Henny is boven water . . .  Wacht effe: in-te-res-sant! Voor alle zekerheid, nog even na gekeken en dan schrijf je het nog ’n paar keer in lettergrepen: in-te-res-sant, desnoods tien keer en dan moet het echt lukken: interessant! In één keer goed . . . 

Niet liegen! Over tien jaar ben ik vijftig jaar getrouwd met Henny en wie dan leeft . . . Ik schrijf het in me agenda: wokken! Ik ben met Henny getrouwd en die drukte makers wil ik er niet bij hebben.  Friet, vrijdag 9 september 2016

 

Ein Gedanke zu “Poes Minetje telefoneert

  1. Nee, géén hond die het las . . . Oh! Ze hebben het zó druk en OOOOOOOOOOOOOh, wat zijn ze ontzettend en verschrikkelijk belangrijk . . .
    Vier jaar geleden: nooit meer wat van ze gehoord . . . Dat waren dus je vrienden, dat bedoelt ik, hè . . . Je hoeft van een ander echt helemaal niks te verwachten en als je zelf iets bakt, hebben ze nog kritiek ook . . .
    Amsterdam, 5 oktober 2020, 2.25 uur . . . Hollandse Zomertijd . . .

    Liken

www.friedabblog.wordpress.com Leave a Reply

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s