Op visite bij Betje

In 1953 is dit studeer-, & boekenzolderkamertje geheel en al gerestaureerd en werd door Betje ‚Kippenrust‘ genoemd. De uitgebreide verzameling van meubels, gebruiksvoorwerpen, schilderijen en boeken + etc. zijn veelal schenkingen en eigendom van het historisch genootschap J.A. Leeghwater.

SONY DSC

SONY DSC  *  Dit is de autenthieke aanrecht-spoelbak zoals hij door Betje werd gebruike en er is in de loop der eeuwen niets aan veranderd. Zó ging dat tot 1950 en met water waren ze erg zuinig. Ik denk niet dat ze leidingwater hadden uit de duinen, want we zitten hier in de Beemsterpolder, dus met vuil water kon nog worden gespoeld en schoon water was om te koken en te drinken . . .  Ik zou het dan eerst wel even gekookt hebben . . .  Jezus! Ik heb meteen ’n pokken dorst . . .  Slaapkamer doen?

De ellende is, dat ik sla moet wassen en afwassen, maar er kan dus ook worden gegoogled: http://www.Elizabeth Wolf-Bekker.nl en ik heb al heel wat uitgeprint . . .  Betje werd in Vlissingen geboren op 24 juli 1738 en was schrijfster van beroep vanaf 1762 tot 1802 en zij heeft enorm veel geschreven met ’n ganzenveer . . . , kan je nagaan . . .  Haar genre waren briefromans en in 1782 schreef zij haar bekendste werk: ‚De historie van mejuffrouw Sara Burgerhart‘, ‚Historie van den Heer Willem Leevend‘ in 1784  t/m  1785. In Zuid-Frankrijk woonde ze ook heel lang vanwegen dat politieke patriottische gezeur en gezeik … Bovendien, kon Betje schrijven wat ze wilde, ‚t klootjesvolk wist het beter en bleef over haar roddelen, omdat ze ’n nachtje van huis was geweest bij haar jeugdliefde . . .  Na tien jaar deed ‚t nog steeds zeer en bloedde de wortels van haar hart nog altijd, las ik . . .  Een goed huwelijk was verkeken in die schijnheilige calvinistische, patriottische bende, die alleen maar van haar ellende konden genieten en haar met „heilige orgelmuziek“ in hun stinkende geile kutten, alleen maar zwart konden maakten . . . (Nee, ze hoefde niet op de brandstapel, maar het scheelde niet veel . . .)  Dominee Wolf trouwde met haar, hij had een dochter uit zijn vorige huwelijk en die moest niets van die „hoer“ hebben en was meteen vertrokken. Kortom: Niks nieuws onder de zon.

SONY DSC

SONY DSC

Lieve, Weledelgeleerde en Hooggeboren Heer drs. Jean Hubert van Tongeren . . .  „Ja, wat nouw weer?,“ vroeg hij pissig. „Ik wilde u alleen maar even zeggen,“ zei Friet, „dat die sappige Beemsterroddel er aan zit te komen. Het is nu al 17.30 uur . . . , wilde om 14.00 uur beginnen . . .  Komt helemaal goed! Ja, die . . . , die . . . , hoe heet dat?,“ vroeg Frietje . . .

SONY DSC

SONY DSC * Dominee Wolf met zijn ganzenveer en grijze pruik op z’n kabinet …

De Weledelgeleerde Heer drs. Jean Hubert van Tongeren: „Je bedoelt hun bedstee!“ 

SONY DSC

SONY DSC * Betje bleef kinderloos, maar ze zijn bezig met ’n tentoonstelling over doopskleding . . .  Ik vind, dat u dat moet zien . . .

Friet: „Ja . . . “

SONY DSC

SONY DSC  *  Die dominee ligt toch niet bij haar in het kraambed . . . , in die benauwde krappe bedstee, hè . . . Hij moet dan ook nog over haar heen klimmen met z’n ouwe stramme poten! De heer ds. Wolff was al ver over de vijftig, toen die ouwe snoeppert met Betje trouwde. Zij was toen 21 jaar jong . . .  Nou, ja . . . , de familieschande was hersteld, want je jonge damen trouwde netjes in de kerk nog wel … , dat bedoel ik maar …. , maar de roddels stopte daar allerminst mee . . .   In ieder geval staat daar ’n heel zeldzaam en prachtig kamerscherm, waarachter mevrouw zich aan-en-uit kon kleden . . .  Jezus Christus wat christelijk! O, man!!!

SONY DSC

SONY DSC * Dit is dus ook in de slaap-, of kraamkamer, want er is amper plaats voor het wiegje voor de betegelde schouw …  Wel chique, hè . . .  Mooi?

E L F R I E D E, vrijdag 30 september 2016 en ze gaat aan de bak en morgen weer verder.

www.friedabblog.wordpress.com Leave a Reply

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s