Op grote wielen

Ik ben Rooms op hele grote wielen, had zes jaren lang twee keer per dag op me knieën gelegen in ‚t kapelletje van de Heilige Sint Jozef, in het Sint Jozefhuis aan de Amstelveense weg, daar schuin tegenover ging ik naar de Sint Nicolaasschool: Ook afgebroken en ik had ’n hoop te moeten?

Nee, ben het klooster niet ingegaan, dus ben ik maar hoer geworden: zo was het en het is nooit ooit anders geweest! Ik heb het me hele leven gehad: Stel je voor ik wilde zelf iets! Dat bepalen de anderen wel voor je, met hun voor oordelen en ze weten het ook altijd zoveel beter en wat bereikte ze ermee? Niets! Want het werkt averechts . . . 

De zuster van drs. Maarten ‚t Hart wilde vroedvrouw worden en in mijn ogen is dat ’n schitterend beroep, maar haar moeder en vader waren er fel op tegen. Waarom? Ze ging toch naar Delft, om zich daar te laten inschrijven voor de opleiding en werd uit de familie gestoten, ook Maarten mocht niet doorleren . . .  Dus, als hij verkering wilde . . . , dan keek hij eerst op welke grote wielen ze reed. Zo’n stijve trut uit de Zwarte Kousenkerk, daar begon hij niet aan . . .  En, als je je dan afvraagd: Liet hij de gereformeerde kerk links liggen? Nee . . . , sterker nog! Hij studeerde nog harder en dieper dan ’n dominee, maar alleen maar het idee, dat ’n ander zomaar alles door je strot duwde, dat slikte hij heel eigenwijs niet . . .  Wat ’n verademing! 

Nu kan ik me er wel iets bij voorstellen, wanneer je in zo’n streng gereformeerd gat woont: Je wil niet buiten gesloten worden, gezien je klandizie . . . , je gaat „gezellig“ op ’n bijbelclubje, want dan hoor je er helemaal bij . . .  Zó gingen en gaan die dingen . . .

Maar goed, deze trut op grote roomse wielen gaat nog wat griep uitzieken, oké . . .  Elfriede, vrijdag 24 februari 2017

www.friedabblog.wordpress.com Leave a Reply

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s