De Otter

DSC_1090

Verdomd luidruchtig gegil & geschreeuw van jonge kinderen! De hele zomerse idylle op de Kop van Jut, om 15.55 uur . . . , is alweer naar de kloten, met enorme files op de Kostverlorenvaart . . . Berendruk! Gekkenhuis! Als ik dan moe ben, krijg ik er hoofdpijn van . . .  Ja . . . , van andermans kinderen . . .  Moet kunnen . . .  Stel je voor zeg . . .  

Betty: „Wat doe je? Zijn dit je ‚Middagen‘?!?“ „Nee-nee-nee! Ik ga zo verder . . .  Ik pleurde er even ’n titel boven, zodat ik ‚t terug kan vinden . . . ,“ zei Frietje.  „Doet maar ‚Files‘ als titel.“ „Doet ik!,“ beloofde ze aan haar zuster in Sylt . . . DSC_1097 ~ Kijk! Zijn scherpen nagels! Nog in de verpakking, maar als ik hem over zijn kop, rug tot aan zijn staart aai, heb ik al ’n mep te pakken. Hij is hier de grote dictator en vecht alle katten de Marcantilaan uit . . .  Ja, ‚t kwartje is gevallen! DSC_0089De Otter!

Dinsdag ochtend, op de Kop van Jut, om 7.00 uur . . . , 18 juli 2017 te Amsterdam-West . . . Henny komt ook uit bed, dus ‚t is kort dag . . .  Ik neem de ‚Otter‘ mee naar bed, hij gaat douchen, z’n bloeddruk opmeten . . .  Ik zal hem meteen dat ge-eikel op ‚Uitzending gemist‘ uitleggen. Ik dacht de batterijen van zijn afstandsbediening: de tv.zapper zijn leeg . . .  Hij steeds: „Je moet het opnieuw proberen!!!“ Deze Oliebol was er al drie nachten lang mee bezig . . .  Hij doet de tv aan . . . , met z’n bakkie koffie . . . , druipt door de hele kamer . . .  Zijn we vijftig jaar getrouwd en ik iedere keer opnieuw, weer brullen: doe die koptelefoon op. Kortom: we kunnen niet met elkaar leven, maar ook niet zonder elkaar of ik moet naar ‚t klooster gaan . . .  Nee, die zijn er niet meer . . .  Tot vanmiddag!

9.50 uur . . .  De Otter mag blijven staan van de rechter, waar hij al eeuwenlang stond – sinds beging 1631 . . . Ja, Rembrandt had hem nog geschetst . . .  Nou, Godverdomme! Ook al zegt niemand wat, ze weten het altijd weer beter . . .  Als je je leven lang niets anders hoort, bent gewend aan alle kanten, onder tot boven, zowel hier en daar . . . , met nog meer voor oordelen . . . , dan hoeft niemand meer iets te vertellen, dat doe mevrouw wel. Van de week las ze ‚t goede nieuws al: Kan niet wachten, om het aan mijn „vrienden“ & „vriendinnen“ te vertellen op de VVAB = Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad. Ik zette ‚t op Facebook . . . , misschien staat ‚t er morgen . . .  Over twee maanden, dan hoort zij ‚t daar . . .  Als mevrouw daar mensen tegen ‚t lijf loop van de Amsterdam Cultureel-Historische Vereniging = http://www.amsterdamhv.nl . . .  Ja, dan vallen er raken klappen . . .  Ze mogen allemaal op me spugen, maar als ik begin te kotsen . . .  = 112! Dat hielen likken en ‚in me reet‘ en ‚uit me reet‘: Rot Godverdomme allemaal op! Ja, geheel & al wederzijds!!! Dat is ook zo iets: Mannen kunnen gaan en staan waar ze willen, ze kunnen naar de hoeren, porno’s bekijken, zolang ze willen, vele mogelijkheden op tv. , op internet . . .  You name it! Maar, als ’n vrouw per ongeluk naar ’n vereniging gaat . . .  „Ga jij vreemd?“ God Allemachtig! En, ze blogt ook nog! Dat is het aller ergste, wat bij de wet verboden moest worden!DSC_0005* Geen idee! Al sla je me hartstikke dood! Zo dement als ’n deur, van de eeuwigdurende sleur. Een ding is wel zeker: Hij staat niet naast de Linge in de Betuwe, staat op ’n terpje dus zou ‚t zomaar ’n graanmolen kunnen zijn. Ik zie wel ’n bruggentje, maar geen waterrad . . . , geknotte wilgen in het riet. Oost-Brabant/Limburg. Ik zelf vind ‚t één plaatje! Hij staat mooi recht op . . .   *

Betty: „Wat is er met die De Otter molen?“ Oké . . . , vroeger stonden er honderden, want dit was buiten Amsterdam, in Zaandam zijn ze er ook rijk mee geworden en er komen nu anno 2017 hele bussen sjok vol Japanners, Indiërs, Chinezen en van alles, zelfs mevrouw uit Amsterdam en van over de hele wereld . . . , naar dat anderhalve molentje kijken, van wat nog over is gebleven aan de Zaanse Schans . . .  En, worden er duren hotels met winkelcentrums gebouwd, die in Rotterdam niet zouden misstaan . . . “

Voor: Di Maestro, de weledelgeleerde heer drs. Jean Hubert van Tongeren!

Betty: „Ze lopen meteen naast hun schoenen en alle winkelpanden staan leeg. En . . . , die smerige urine stank!“ „Ja, hoe weet je dat?,“ vroeg haar oudere zuster . . .  De eigenaar van De Otter: de molenstichting onder leiding van de Bloemendaalse houthandelaar A. de Jong Luneau wilde de hele ouwe bende verkassen, naar een splinter nieuw industrieel park in Uitgeest en vroeg aan Dirk de Jager geld, de toenmalige wethouder met de portemonnee, om de boel te verhuizen en te restaureren ook nog. Amsterdam restaureerden ook kerken in de polder, die op instorten stonden, maar Dirk hield zijn handen op de knip en toen werd dit ’n juridische strijd van niet minder dan elf lange en bare jaren . . .  De Otter stond te verkommeren met enkel maar ’n zeiltje over z’n koppie . . .  Kortom: Wij wilden onze molen in Amsterdam-west aan de Kostverlorenvaart houden!!! „Elf jaar!!! Wie betaalt deze strijd?,“ vroeg Friet aan Di Maestro, de weledelgeleerde heer drs. Jean Hubert van Tongeren . . .  Van Amsterdam kan je toch nooit winnen! Je moet dan echt van gegoeden huizen komen: Nee . . . , hij bestaat niet meer die molenstichting, naar wij dachten . . .  Er was in ‚t Zuiderzee Museum ook zo’n heibel over ’n leuk wit ophaal bruggetje, omdat de oorspronkelijke gemeente ( ??? ) het terug eiste: Heb van ‚t bruggetje wel ’n foto, als je hem wilt zien . . . SONY DSC@  Ik zocht deze, kon ik hem niet vinden. Vooral ’s-nachts, ‚t zwaardere vrachtverkeer. Er varen zulke lange constructie door de vaart, met trekkers en duwers waar geen einde aan komt en soms heel hoog ook nog. Om dat goed te fotograferen: Waslijntje weg halen, statief op poten zetten . . .  „Friet, gaat nu maar je poffertjes bakken met ’n bakkie thee,“ zei hij. @SONY DSC  # Deze molennaar staat ergens langs de rivieren in Limburg, ik dat aan de andere fotootjes. Mooi, hè? Een terpje op de dijk . . . , soms parkeert hij de auto even voor me. #

Drie molenaars hebben zich vrijwillig ontfermd over de verweesde en verwaarloosde molen aan de Kostverlorenvaart, naast de Beltbrug, met je neus naar de Eerste Hugo de Grootstraat links . . .  Die De Jong zei, dat hij niet meer kon zagen, malen en draaien van wegen de hoogbouw en Friet had De Otter onmiddelijk gefotografeerd, toen ze hem weer zag draaien: als een tierelier, want soms waait er echt wel ’n stevige wind over de Kostverlorenvaart . . .  Drie gediplomeerde vakmensen wiens handen jeukten, om de verloederde boel weer op poten te zetten: Robert Jan Prins is molenaar van de Oostzijdse Molen in Abcoude en ‚t ging hem aan het hart, dat De Otter daar maar stond te verloederen & verkommeren: vroeg aan de gemeente Amsterdam of hij ‚t dagelijkse onderhoud op zich mocht nemen, met molenaar Willem Roose van de Roode Leeuw in Gouda. De Otter staat wel op ’n historische plek en is een Oer Hollands Icoon, dat ons kikkerlandje welvaart bracht . . .  Bastiaan Prins was in 1631 de eerste eigenaar van de houtzagerij en de handgesmede krukas in de molen is nog precies zoals in 1631 . . .  Molenaar Roel Cremmer van de 1100 Roe in Nieuw-West, ‚t derde lid van het team: „In Utrecht hebben ze iets dergelijks gedaan met De Ster, ook ’n eeuwenoude hout zaagmolen, waar tegen betaling zaagdemonstraties worden gegeven, er is ’n terras, met pannenkoeken en koffie . . .“  Daar zit Frietje iedere dag poffertjes te bakken, wat als een trein loopt . . .  Maar goed! Ze zoeken wel sponsors en donateurs, dus heel, veel poffertje komen eten, want hij moet niet alleen geteerd, maar ook worden geverfd: het houtwerk is in goede staat . . . „We hadden hem los gegooid,“ zei molenaar Roel Cremmer, „en dat verliep probleemloos. Het is een licht lopend molentje, wat met weinig wind ook heel gemakkelijk draait.“ Gôh! Hij draait weer!!!!!!!!!!!!! 

Ik ga met Dirk de Jager in De Otter appeltaart eten, om ‚t te vieren. Valt tegen, hè . . .  Die afspraak loopt ook al meer dan -tig-jaa-aa-aa-aa-aa-ren . . . We zaten toen hier aan de overkant, in ‚t abattoir-terrein-zaal of vleeshallen van ‚t ‚Food Center Amsterdam‘ waar ik De Otter ter sprake bracht. Wist ik veel, vond ‚t toen al verschrikkelijk, dat de hele boel zó verschrikkelijk stond te verloederen en als ‚t feestje niet door gaat: Even zo goede vrienden. Zó! Heeft die Nieges in Noord weer wat om te roddelen . . .  Griezels!

E L F R I E D E

Ein Gedanke zu “De Otter

www.friedabblog.wordpress.com Leave a Reply

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s