Kolkswaterkering

SONY DSC

SONY DSC * Ja-ja-ja-ja … , nog voor de Middeleeuwen. Je kon je handel vanaf de boot zo naar binnen schuiven. Ja, smal, hè … Kolkje is zo smal, dat het niet eens op de kaart staat en wat denk je? De Warmoesstraat was toen de hoofdstraat van Amsterdam en d’r past nu niet eens ’n auto door. Vandaar dat wij `t Centrum autovrij willen hebben. Valt het kwartje? FUCK OF! `t Is vol genoeg in Amsterdam, blijf lekker in je eigen kutdorp . . . 

Amsterdam, 1 januari 2018, op de Kop van Jut, 18.45 … ,

Ik had dat ook nog nooit eerder gezien, dat je onder al de Amsterdamse kolkjes kon varen … Ik stond op verschillende bruggen te fotograferen, zoals: ‚t Scheepvaartmuseum in de verte aan ‚t Kattenburgerplein, waar je over ’n bruggetje moet lopen, om in het Scheepvaartmuseum binnen te komen en waar de VOC toendertijd hun handel dumpten en er ligt nog ook ’n replica van de Amsterdam voor de ingang … De ‚handelingang‘ en de bezoekers ingang is over `t bruggetje … Ja, ophaalbruggetje in het zwart.

SONY DSC

SONY DSC  * Links en rechts in Amsterdam stikt het van de bruggen en dan moet ik steeds afstappen. Nee, kom er niet meer over en `t is té druk! 

Zijn wij daar ooit geweest … Nee, we hadden er nooit iets te zoeken en dan is het net alsof je in ’n hele andere wereld stapt … Betty: „En je bent wel in Amsterdam!“ Ja, dat bedoelen we … , zei Friet.

Dat waterkeringskolkje moet ik toch nog eens gaan bekijken op de Wallen, die hele kleine smalle vaartjes, met pakhuizen meteen aan ‚t water, zoals op het Damrak en aan de voorkant kwam je door de voordeur naar binnen, dus ik wil even bekijken of je daar dan ook van die hijsbalken hebt. Nee … , aan de voorkant werd er niet verhuisd in de tijd van Rembrandt?

SONY DSC

SONY DSC * Over de brug en dan de Nieuwendijk op en rechts is de Haarlemmerstraat, want daar fietste ik net uit. Wilde we het weer beter weten? Dit Kutwijf woont hier al meer dan zeventig jaar … Ja-jaja-ja … , vertel mij wat: Komt er zo’n Snotneus van amper twintig jaar die dacht de wijsheid in pacht te hebben … MAMMMMMMMMMM! Ja, ik hoor ze blèren …

Flash Back

En toen woog ik . . . Maar, waar ik naar toe wilde, lieve Betty is: dat Henny morgen met foto’s van me gezwollen voet, op zijn Samsung tablet, en me strak gezwollen vuurrode kuit naar de huisarts gaat. Daarna, als ik wat meer weet, bel ik je . . .  Soms, voel ik het zachtjes kloppen in mijn grote teengewricht of strak gespannen kuit en denk: Er is nog leven in de brouwerij … Oké!

Hij gaat naar de Afhaal Chinees voor twee loempia’s … Nee, we gaan niet meer bunkeren! Had je nog naar ’t Weense Nieuwjaarsconcert gekeken? Oostenrijk …? Zwitserland … ? Bayern … ? Misschien, ik denk het haast van niet fietsen we nog eens één keertje langs de Dounau, als ’n stel ouwe oliebollen aus Holland …

Nog één keertje Wenen an die schöne Blauwe Dounau zien, voor ik me eigen ophang . . . 

E L F R I E D E

 

 

www.friedabblog.wordpress.com Leave a Reply

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s