Amstel Vesten! waar het oog
Ook in `t ronde staren moog,
Zelfs in wijd beroemde steden
Die in wijd eeuwig gelden deden;
Waar een wandelaar zich bewoog,
Steeds bewonderend bij zijn schreden –
Nergens vond hij laag en hoog,
In t verleden noch in
`t heden.
Wat zo kleurenrijk en fris / Tintelt met een schat aan verven / Aan uw huizen en uw erven!
Toch – wat roem gij mocht verwerven – Wat uw schoonste voorrang is …
Dat is uw geschiedenis. W.J. Hofdijk (1816 – 1888)
Wat was dit ook al weer? 4 – 4 + 3 – 3 De omslag is niet het frisse groen en de schoonheid van de Amstel Vesten, maar zijn geschiedenis. Ik ben nu eventjes te moe …
Als ik straks even ga liggen, komt het naar boven drijven. Nu wil ik het weten en ben ik zó dement als een deur . . . Laat maar . . . Daar heb je dan jaren lang voor gestudeerd op het Volwassenonderwijs en dan heb je altzheimer … Jammer dan . . . Een sonnetje?
Ik ben weer aan het klooien op internet. Hoe brei ik dit weer recht op de klassieke manier? En, dit moet ik zelf oplossen, want hoe meer mensen zich er mee gaan bemoeien, hoe groter de chaos wordt. Elfriede, 21 augustus 2019
Gefällt mirGefällt mir
Wel een heel mooi foto . Amsterdam is niet zo mijn stad maar het wordt hier wel mooi omschreven.
Ik hoop dat je „dementie “ van tijdelijke aard is, en ach, we zijn het allemaal wel eens even kwijt hoor.
Gefällt mirGefällt mir
Ja, maar ik had een hele studie gemaakt van die sonnetten, met als hoogte punt de Mathilde-cyclus (1879) van Jacques Perk en dan hobbelen we verder naar de sonnettenkransen … Er zit een volta in een sonnet, dus ik wilde die verschuivingen in al die kransjes lezen. Ja, ik ben al aan het googelen, dan hoef ik de hele boekenkast niet omver te gooien . . . Dus: zo’n sonnettenkrans bestaat uit 15 sonnetten en de beginregel was dan de laatste regel van het vorige kwatrijn . . . , die Sacherijn . . . En, je hebt ook allerlei schema’s: Italiaanse en Shakespeareaanse, dus die Tachtigers in Nederland hadden het er ook druk mee. Oh! Man! Het was kilometers bij me weg gezakt. Ik heb er echt een docent Nederlands bij nodig, anders zit ik nu nog de ‚Liefdesbrieven‘ van Flaubert te lezen . . . Friet, Amsterdam 21 – 8 – 2019
Gefällt mirGefällt mir
Maar maak je dus maar geen zorgen, je bent op dit gebied een stuk beter bij de tijd dan ik;-)Ik weet nog net wat een sonnet is, oke, van een volta en een kwatrijn heb ik ook gehoord maar om nou te zeggen dat ik poétisch „onderlegen“ ben gaat echt te ver!
Gefällt mirGefällt mir