Kleuterfeestje op de Kop van Jut

P1050325Het was nog „vroeg“ en tante Friet deed eerst maar ’n bakkie . . .

Er was overal aan gedacht: Ze kon zelfs een stuk pizza krijgen.

Pappa leerde zijn grote meid fietsen, wat belangrijk is, als je in Amsterdam woont . . .

Bewogen beweging met kinderen, hè . . .

Dus, vliegens vlug afdrukken . . . 

Ze waren al uit beeld . . .

Theo Thijssenschool in de Jordaan

Ik denk, dus ik ben er nog steeds, hè . . .  Dacht dus, dat de vader van me buurmeisje dacht: Vandaag schijnt lekker ’t zonnetje: We gaan ’n feestje geven voor die lieve schat van mij, met al haar vriendjes & vriendinnetjes van de Montessori school in de Jordaan. Nee, niet de Theo Thijssenschool: Heeft er naast gelegen, want zover is ze nog lang niet.

P1050332Ik denk, dat ’t kleine feestvarkentje ’n fietsje had gekregen . . .

Er zijn nog pizza’s . . . , op ’t tafeltje . . .

Er wordt niet op straat gespeeld

Ik gaf haar dus van Annie M.G. Schmidt ‚Jip & Janneke‘ en haar moeder vroeg of het voor haar was . . .  Ik knikte maar voorzichtig: Ja . . . , omdat haar dochtertje niet eens weet wat een boekje is . . .

Betty in Sylt: „Dat is al driftig aan het zwijpen & schwiepen over haar tablet . . . “

Tante Friet: „Een boek is zo ouderwets! Zo antiek . . . , hè . . . ,“ zei ze, „die kinderen gaan naar de basisschool en hebben al meer verstand van smarth-phone’s, laptop’s, tablet’s en spelen met & op internet, alsof het ’n . . . , ’nneu . . . , alsof ’t . . .  Knikkers bijvoorbeeld, die bestaan niet eens meer, omdat kinderen niet eens meer op straat kunnen spelen . . .“

Gefrustreerde coaches

Ze mag van haar moeder op de Kop van Jut spelen en niet verder . . . Alsof ’t daar veilig is met die Marokkaanse dealers, zodra het mooi weer is . . .  Ja, hoor . . . , daar zijn ze weer op hun scooters . . .  En, dan hebben ze van tante Friet last, zo werken die dingen. Ze zeiden tegen de Straatcoaches, dat ze met rotte eieren gooide, die Coaches hadden meteen medelijden met die schoffies, dat ze zó werden gepest door zo’n Tèringwijf en konden zich er meteen alles bij voorstellen . . .  Tuurlijk, ’t waren zelf ook gefrustreerde lullen . . .

P1050333Daar staat mamma, met haar handen in haar zij en ’n ‚big smile‘ met prachtige witte tanden . . .

Tante Friet zat op dat witte klapstoeltje: Het staat er gelukkig nog, want ze zakte er zowat doorheen . . .

P1050230

E   L   F   R   I   E   D   E

 

3 Gedanken zu “Kleuterfeestje op de Kop van Jut

 1. Mooi stuk Elfriede! Op die foto met smilende mama, grappig is dat, die mannen lijken allemaal op elkaar. Elke tijd zijn uniform. Theo Thijsen! Ik hoop dat het meisje Jip & Janneke lief gaat hebben en boeken van papier. En dat ze later Kees de jongen leest, een van de ontroerendste boeken die ik ken. De bronzen Theo zit (met Kees) op de Lindengracht. (Multatuli hebben ze in de A’dam ook. Rijke stad!)

  Gefällt 1 Person

  • Ja … , ik ga niet op vakantie, blijf in de stad … , wil fotograferen en vertellen, omdat Amsterdam altijd al me hobby was … Mijn leven is een giga chaos: twaalf ambachten, vijfentwintig ongelukken en dan ga ik op me ouwe dag fotograferen … Wijf is gek!
   Mannen, hebben één beroep: Bakker, slager … , you name it … Vrouwen daarintegen: multy tasken, hè … Terwijl ze foto’s download, hangt ze de was op, wilde nog eieren pellen, zegeltjes plakken voordat hij het doet …
   Tijger-Mieppie is er niet meer … , wat scheelt … , wel ongezellig … Amsterdam, 14 juli 2020, 3.35 uur …

   Gefällt 1 Person

   • Je mist Tijger-Mieppie. En dat is… goed. Dat betekent dat je van haar gehouden hebt. En dat je haar niet licht, of misschien wel nooit gaat vergeten. En dat is ook goed. Liefde moet bewaard. Het hart van iemand die lief kan hebben is daar groot genoeg voor. Zulke harten groeien.

    Gefällt 1 Person

www.friedabblog.wordpress.com Leave a Reply

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s