Van Willem

Willem F.H. was één van de Grote Drie: Harry Mulisch & Gerard Reve, met Willem F. Hermans

Geplukt van De Literaire KATTENKALENDER 2020!

Er zitten ook spreekwoorden tussen vanuit de hele wereld en zo kom je nog eens ergens en leer je schrijvers & dichters kennen, waarvan je nog nooit droomde.

Tante Friet zocht naar nog meer Nederlanders, Annie M.G. misschien: We hebben Willem, wat niet slecht is, naar wij dachten. Misschien ’t volgende jaar wat meer Nederlanders.

pexels-photo-749212.jpeg

Foto door Candid Snapshots op Pexels.com

„Αls een volwassen kat met z’n hoofd bij z’n werk is . . . , 

– „Wat nou?,“ vroeg ze geïrriteerd: „Een kat bij zijn werk? Heeft u ooit een kat dan zien werken? En, hoe doet hij dat dan?,“ wilde tante Friet er even tussendoor weten . . .

krijgt hij iets van deze jeugdige gelaatsuitdrukking terug.

Door de mens wordt deze niet zelden als „stoutigheid“ uitgelegd. En stoutigheid is natuurlijk de juiste term als een kat loert op een VLIEG OF VOGEL . . .“ 

Willem Frederik Hermans

‚Onder professoren‘, heel, erg, lang geleden was ze er aan begonnen, maar ’t deed en zei haar hellemaal niks, vond het een kutboek: 421 pagina’s misery & ellende in de personale vertelsituatie. Om ’n lang en triest verhaal kort te maken: Hij is de universiteit uit getreiterd, nam eervol ontslag, ging in 1973 dus niet in emiraat, maar in ballingschap in Parijs, om daar al zijn ellende en misverstanden van zich af te schrijven.

Willem stierf toen hij pas 73 was . . . 

Effe googelen, hè . . . : Geboren in 1921 te Amsterdam, promoveerde cum laude in 1955 tot doctor in de wiskunde en de natuurwetenschappen: Moeilijker is er niet, naar wij dachten, maar de dagbladen stonden bol van de roddels en de kinnesinne klotste, in die tijd, tegen alle plinten van alle Nederlandse universiteiten . . .  Als je persé wil zeiken, is er altijd wel wat, waarmee je iemand kan afzeiken, Uiteindelijk stierf hij op 27 april 1995 in Utrecht, pas drieënzeventig jaar jong . . .

Toch had Willem enorm véél boeken & gedichtenbundels, essays en nog véél-en-véél meer geschreven en in hun valse smoelen uitgekotst: zoals ‚Manderijnnen op zwavelzuur‘ & ‚Het sadistische universum‘ bijvoorbeeld: die titels alleen al zeggen genoeg . . .

E   L   F   R   I   E   D   E

 

  

2 Gedanken zu “Van Willem

  1. Pingback: Van Willem — friedabblog | Mon site officiel / My official website

www.friedabblog.wordpress.com Leave a Reply

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s