Frieda-Elsje

Toen ik naar Nederland kwam, werd ik onmiddellijk gepest in de Rusten Burgerstraat of was het in de Van Ostadestraat . . . Ja, in de Van Ostadestraat waren verschillende kleuter-, & basisscholen: Katholieke, gewone Amsterdamse basis-, of gereformeerde scholen, want dit was de tijd van de verzuilingen. Tegenwoordig leven we in de tijd van de vervuilingen, maar dan stuur ik me blog weer uit de koers . . .

Toen dat juffie op het kleuterschooltje, waar ik altijd alleen in de zandbak speelde, aan mij vroeg hoe ik hete . . . , en meer contact is er met die Juffies nooit geweest, omdat ik toen al te . . . , te . . . , tè vies voor woorden was . . . Ik was zo fout als de typhus! Maar, ik zelf was me daarvan niet bewust op zo`n jonge leeftijd. Nee, ik had nog géén geschiedenis in me „pretpakketje“ op de Moedermavo, hè . . . Nu ik er op terug kijk, denk ik: „GÔH! Was amper binnen en werd al gediscrimineerd, omdat ik Elfi hete en géén Nederlands sprak . . . Die andere kinderen konden ook amper praten, maar ze kwamen uit een gezond Hollands nest, wat een flinke slok op een borrel scheelde . . .

Juffie op de kleuterschool: „Hoe heet jij?“

Tante Friet: „Elfilein … ,“ en ze kon meteen weer inpakken, haar school carrière was al afgelopen nog voor ze eraan begon. Ja, Frieda-Elsje wilde ergens naartoe . . . Ze vaart ook iedere keer de verkeerde kant op! Kortom: Hopeloos met dat Amsterdamse Mokkel . . .

Oké, me tegel mozaïek . . . Ze heeft tot nu toe alles doorstaan en overleeft en hoe wassie ook al weer?

„Het is hoe het was, het gaat hoe het komt.“

Even een kleine pauze, want ik had géén tegelmozaïek besteld . . . Ben je je eigen autobiografie aan het bloggen met een nieuwe editor van WordPress, pleur het meteen de wereld in, omdat ik al over de vijfenzeventig ben en er géén tijd meer voor heb, om netzo als Marieke Lucals Rijneveld zes jaar over een debuutje te doen. Ze was in 1991 geboren en schrijft meteen WERELDLITERATUUR . . . Dan denk ik: Als uitgevers er brood in zien, ze doen hun best maar . . . Over zes jaar ben ik éénentachtig, kom ik amper me nest nog uit. Maar, gelukkig de weledelgeleerde vrouwe drs. Marjo belde me en vroeg hoe het met me ging . . . Ik zei: „Ik type nog even een E’tje tussen de Rijnveld en dan kan je hem meteen lezen.“ Aan haar had ik wat: „Gewoon netjes Nederlands schrijven en verder kan iedereen de pleuris krijgen, want aan jou hebben ze ook géén boodschap . . .“

Betty in Sylt: „Dat zei ze helemaal niet!“

Tante Friet: „Als je het beter weet, schrijf dan zelf een blog.“

Hij is nog steeds bezig met foto’s downloaden.

Al de computer klaar is, roep ik ook: „Wat goe-oe-oe-oe-oed!!! Netzo als Martin in Chateau Meiland.

Voor de carona-crises in Spakenburg.

Betty in Sylt: „Ga verder met je autobiografie? Wat gebeurde er toen je naar de basisschool ging?“

E l s

Tante Friet: „Toen de juffrouw in de eerste klas aan me vroeg hoe ik hete zij ik: „Elsje … ,“ omdat ik werd gepest met Elfie. Allerlei getreiter: „Elfje ga dan vliegen . . . Elfje waar zijn dan je vleugeltjes.“ Er was er altijd wel ééntje die begon, andere kinderen deden graag mee, waar zich groepen van andere scholen zich bij aansloten en ik had meteen een hele hordes joelende en gillende kinderen achter me aan. Wat geregeld na schooltijd gebeurde en ik rennen of me leven er vanaf hing: Rende zo de Ceintuurbaan over het Sarphatipark in, zonder op of om te kijken en daar plaste ik in me broek . . . Kon ook naar tante Nel gaan, maar zelfs dat redde ik niet meer . . . Mamma Jos helemaal over haar toeren . . . Vreselijk! Zo rolde het balletje verder: Het was de blauwdruk van mijn ongemak van me hele bestaan in Amsterdam.“

Frieda-Elsje

Toen tante Friet eindelijk aan haar moeder vertelde dat zij gepest werd met haar Duitse naam, zei Mamma Jos: „Als je naar de grote school gaat zeg je gewoon dat je Els heet.“ Probleem opgelost, maar het ging van kwaad tot nog erger . . . Tot dat Marieke op 20 december 1966 werd geboren en zij noemde me FRIEDA-ELSJE, want haar familie was van een totaal andere orde . . . Haar opa leende Trump 40 miljoen dollars, zodat hij uit de nesten kwam . . . Ik kan ook stellen: De opa van Marieke zorgde ervoor dat Donald Trump de president van Amerika werd . . . Ja, dat is dus weer een heel ander verhaal . . .

Gôh, Kutwijf vaart weer uit de koers, hoor . . .

Me buurman . . . , Nico . . .

We schieten op, we zijn nog niet aangeland bij tante Friet, maar dat is jou een biet . . .

Op een zondag was ik geboren in 1944 en mijn moeder noemde me:

E L F R I E D E

„WAT GOE-OE-OE-OE-OE-OE-OE-OE-OE-OE-OED!!!“

Het lukt niet om mezelf terug te vinden.
O, God!!! Hij kwam thuis met een kerstboeket van drie meter lang en ik was met de stoofpeertjes bezig … Ik had het onuitgepakt in de gootsteen gezet en dacht: Jezus! Wat doe je me aan? Wat moet ik ermee? Zulke enorme vazen heb ik niet. „Er moet minstens een halve meter vanaf,“ zei ik.
Hij: „In de bloemenwinkel hebben ze er al tien centimeter vanaf gehaald.“
„Ja, gôh! Wat wordt die trut grijs, zeg . . . ,“ zei tante Friet . . .

Betty in Sylt: „Ja . . . „

Ein Gedanke zu “Frieda-Elsje

  1. „Op een zondag was ik in 1944 geboren en werd ELFRIEDE genoemd.“ Eerste zin! Oh! Wat is dat Kutwijf toch een trut, hè …
    Ik zou zeggen: „Blog dan zelf 100.000 keer beter, hè … Ik bel nooit. om aan Betty in Sylt te vragen: „Leuk?“ Marjo heeft het ook altijd ontzettend druk. Wie niet, hè … Ik gaat naar bed, welterusten!
    Amsterdam, 12 september 2020, 2.15 uur …

    Gefällt 1 Person

www.friedabblog.wordpress.com Leave a Reply

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s