Klokgeveltje

Het Scheepvaarthuis is nu een hotel, want in Amsterdam is géén scheepvaart meer. Maar, als je er het geld voor hebt, zeg 2000,– per nacht, ongeveer in die orde moet je rekenen, anders googel je eerst even, want twee weekjes Amsterdam worden dan wel erg kostbaar, zeg 30.000 euro’s is voor een Americaanse multy-culty, hè . . . Ja, dat bedoel ik . . . Je zit dan wel meteen prompt midden in de binnenstad en daar is het nergens goedkoop. Wanneer je het geld niet hebt voor het Scheepvaarthuis, ga dan gewoon even kijken, met een bakkie met of zonder, hè . . . Scheepvaartmuseum op loop afstand, is je dag toch nog niet verpest . . .

Oké, twee klokgevels . . .

Ik had 3 giga bite’s gekregen!

Ik was niet de stad in gegaan voor klokgeveltjes, dit is de Binnen-Amstel, die gaat naar de Munt en het Rokin en hier ergens bij de Doelen, zeg aan de Kloveniers Burgwal had Rembrandt gewoond met Saskia voordat hij naar het Rembrandt-huis verhuisde aan de Jodenbreestraat . . . Ja, voor toeristen is dit ‚een brug te ver‘ dat snap ik, want daarvoor moet je de oude platte grond van Amsterdam een beetje in je hoofd hebben, met een hoop fantasie . . . Dus, alles wat rechts is, is Oer-oud-Amsterdam: De Binnenstad en alles wat links is, is „nieuw“ en dan hadden we ook nog die stadsmakelaars of hoe moet je ze noemen, die bedachten, dat de grachtengordel Bike Bisnis was voor banken & verzekeringsmaatschappijen, die dingen en daarachter woonde het gribus in de Jordaan, de Pijp, Bos en Lommer, Oost & Zuid-Oost . . . Wat dus ook een super stom idee was, omdat anno 2021 de metro nu nog niet klaar is, hè . . .

Aan die super smalle huisjes kan je zien dat ze in de middeleeuwen zijn gebouwd, zeg 1600 + 1700 en in 1900 kwam er een wet: ruimte, licht & lucht . . . Geveltjes werden afgebroken, maar de franje en de versieringen bewaart bij de aannemers in hun achtertuinen, zodat ze mooiere, bredere grachtenpandje daarmee konden optuigen, zodat ze niet zo uit de toon vielen . . . Ik zie dat „meteen“ . . . , hele, kleine en smalle huisjes van vader op zoon, met gevelsteen en al . . . , dat is voor 1700 . . .

In de Bazel: het stadsarchief waarin je uren lang kan neuzelen: van wanneer, tot wanneer en hoeveel Vlamingen kwamen er eind jaren 1600 naar Amsterdam: 40.000 . . . Hallo! Alleen die moffen konden keihard werken, dat wel . . . Hollanders, waren meer van de boekhouding, hè . . .

Kortom: Amsterdam barst uit zijn voegen, iedereen verhuist naar Almere en Purmerend . . . Ja . . . , Gefeliciteerd! Staan ze te janken op de Cuyp en in de Ten Katenmarkt van de heimwee . . .

De computer is nog niet klaar met downloaden!!!

Ik ga op ruimen. Sorry, als er foto’s op me blogs weg vallen!

  • Bovendien, ben ik hiermee nog drie weken bezig, er schiet elke keer weer iets naar binnen, hè . . .

E L F R I E D E

www.friedabblog.wordpress.com Leave a Reply

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s