Jeroen gaat naar Antwerpen

Op me vorige blog kon ik niet verder, omdat die al was gepubliceerd . . .  Ja, ik doe nog steed hele domme dingen en leer er niets van, oké . . .  Stelletje … (kom er nog wel op). 

„De reis naar Antwerpen viel in de volle voorzomer. Het oorlogsgerucht liep aan alle kanten mee, maar Jeroen was van een zorgeloosheid die hem het gevoel gaf dat de wereld kleiner en hij zelf groter en onaantastbaarder geworden was. Hij ging breeduit in op de schertsen van de kooplui, als hij niet onder de huif bij de panelen lag; in de herbergen waar zij ’s nachts overbleven, dorst hij zelfs geld in te zetten op het verkeerbord en hij verloor het niet eens allemaal. Hij dronk meer dan hij gewend was en zong met schrale harde stem liederen, die hij in de kring van de kaproenen geleerd had en sloeg daarbij met zijn drinkkan de maat tegen de tafelpoot:
Te Uytert voor die poorte // daer woont een meysken fyn // dat woude niemand hebben, / / tensoude een bochelken syn, // dat bochelken heeft goet gbelt, goet gbelt,  // het meysken is fyn.

De kooplui en de herbergklanten lachten om Jeroens felle doen en moedigden hem aan, en hij begon zo te vlassen op de gunst van zijn begeleiders, dat hij zelfs voorbij Breda een paar maal veer- en tollengelden voor de hele karavaan betaalde. Hij hield pas op met deze onzinnige edelmoedigheid toen hij merkte dat men hem achter zijn rug ging uitlachen, om zoveel uitsloverij en voor onnozel te verslijten.“ Toen werden ze overvallen door een troep gewapenden en iedereen maakten zich snel uit de voeten en Jeroen was de klos . . .  Na heel veel strubbelingen kwam hij toch nog goed en wel in Antwerpen en de eerste twee dagen was hij daar toerist en bekeek alles op de kade en wallen, liep door alle poorten en straten en verbaasde zich over zoveel negotie . . .  Op de derde dag kwam de waard hem zeggen, dat een schilder voor hem was gekomen, namens het Antwerpse schildersgilde . . .  Dat er een schilder uit Brabant in de stad was, gonsde al door alle straten . . .  Iedereen was benieuwd en nieuwsgierg naar zijn schilderkunst en alhoewel hij misschien dertig of meer panelen bij zich had, dorst hij maar drie panelen tentoon te stellen en er werd om gevochten: Hij dorst er zelf geen prijs voor te vragen! Uit eindelijk werden zijn panelen verkocht en kwam de schilder hem het geld brengen. Jeroen ging met hem mee naar zijn werkplaats en daar filosofeerden ze lang en breed en wil Theun de Vries een tipje oplichten van ‚t hoe en waarom hij zo schilderde . . .  Dat zijn toffe noten die gekraakt moeten worden en die ik door moet zien te komen, want in het verleden had ik dit boek allang opzij gelegd. Ik ga niemand aan zijn neus hangen, dat ik van Theun de Vries ‚Moergrobben‘ lees, want dan ben ik natuurlijk ook zo’n overweldigende, seniele,  idioot . . .  Ja, de heren doctorandussen weten alles veel beter en deze TrutvonTroje is alleen maar lastig: FIJN!!! !!! Ik hoop dat ik eindelijk schitter door afwezigheid . . . In het midden van zijn aardse paradijs staat een fontein, die doorlopen klaar en helder water spuit. Ja, kristal helder mineraalwater uit de bronnen van Spa . . .  Ja, uit de Ardennen! Vinden wij heel gewoon, zelfs dat er heet water uit de kraan komt, maar vijfhonderd jaar geleden . . .  Hè . . . ! Trutje . . . ?   Ja, toen was dat slechts een droom . . .  Sorry! Dat deze TrutvonTroje zulke imbecielen boeken leest en ze met haar debiele verstand een beetje probeert te begrijpen. Wat een KUTWIJF . . . , hè . . .  Laat ik me smoel verder maar houden, dacht ik zelf, want die Idioten krijgen hun portie, voor elke haar die ze van en bij mij krenken. Elfriede, dinsdag 3 november 2015

Ein Gedanke zu “Jeroen gaat naar Antwerpen

www.friedabblog.wordpress.com Leave a Reply

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s